معرفی انواع دتکتور های اعلام حریق

انواع دتکتور ها

دتکتور واژه‌ای انگلیسی است و به هر وسیله‌ای اطلاق می‌شود که بتواند چیزی را که برای آن طراحی شده است شناسایی کند. زمانی که صحبت از دتکتور اعلام حریق می‌شود منظور وسیله‌ای است که می‌تواند آتش را بر اساس ویژگی‌هایی که برای آن طراحی شده است، به طور مثال دود و یا حرارت، شناسایی کند. این وسیله این روزها کاربرد زیادی دارد. زیرا به وسیله آن می‌توان از آسیب‌هایی که ممکن است آتش به وجود بیاورد جلوگیری کرد. دتکتور انواع متفاوتی دارد و در ادامه تلاش می‌کنیم اطلاعات کاملی را در مورد انواع دتکتورها در اختیار شما قرار دهیم.

دتکتور چیست

همانطور که در ابتدای متن به آن اشاره کردیم دتکتور اعلام حریق وسیله‌ای است که می‌توان با استفاده از آن از آتش‌سوزی مطلع شد و در نتیجه آتش‌نشانی می‌تواند در زمان بسیار کوتاه به محل اعزام شود و از آسیب‌های ناشی جلوگیری می‌کند. بیشتر دتکتورهایی که در بازار وجود دارند با ولتاژ ۲۴ ولت کار می‌کنند. اما برخی از آنها عملکرد خود را با ولتاژ ۱۲ و ۴۸ ولت جریان مستقیم نیز نشان می‌دهند. جریان ورودی در دتکتورها با به وجود آمدن حریق افزایش می‌یابد و همین امر باعث می‌شود تا اطلاعات هر چه زودتر به آتش‌نشانی مخابره گردد.

انواع دتکتور اعلام حریق

وظیفه اصلی دتکتور اعلام حریق شناسایی آتش و آتش‌سوزی است. اگر به آتش توجه کنید، متوجه می‌شوید ویژگی‌های متعددی دارد. دود، حرارت و شعله از جمله ویژگی‌های اصلی آتش هستند. به همین دلیل، کارشناسان محصولاتی را طراحی کرده‌اند که بر اساس یکی از این ویژگی‌ها کار می‌کنند، به طور مثال زمانی که دود در محیط بیش از اندازه می‌شود دتکتور اعلام حریق به صدا در می‌آید و مشخص می‌شود که آتش‌سوزی رخ داده است.

دتکتور دودی

یکی از پرکاربردترین انواع دتکتور اعلام حریق که در بازار موجود است دتکتور دودی است. همانطور که از نام این دتکتور مشخص است، حساسیت بسیار بالایی به دود ناشی از حریق دارد. در واقع، زمانی که آتش‌سوزی آغاز می‌شود و دود آن بلند می‌شود، این دتکتور دود را شناسایی می‌کند و بر اساس آن عمل می‌نماید. این دتکتور بر اساس مکانیسم عمل به چهار نوع دتکتور تقسیم می‌شود که بدین شرح هستند:

  • دتکتور دودی نوری
  • دتکتور یونیزاسیون
  • بیم دتکتور
  • دتکتور دودی مکشی

یکی از پرطرفدارترین دتکتورهای دودی دتکتور اپتیکال یا فتوالکتریک است. این دتکتور بر اساس پراکندگی نور و قطع و وصل آن عمل می‌کند. در دتکتور دودی یونیزه  ذرات آلفا، صفحات باردار و ذرات دود نقش بسیار مهمی دارند. این آیتم‌ها در کنار یکدیگر منبع رادیواکتیویته تشکیل می‌شوند و زمانی که دود به محفظه وارد می‌شود، جریان کاهش می‌یابد و همین امر دتکتور را فعال می‌سازد. بهتر است بدانید سالیان متمادی است که استفاده از دتکتور دودی یونیزه منسوخ شده است. به طور کلی، دتکتور اعلام حریق دودی در محیط‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که عاری از آلودگی است و آیتم‌های به کار رفته در محیط به گونه‌ای هستند که در صورت آتش‌سوزی دود زیادی تولید می‌کنند.

دتکتور حرارتی

نوع دیگری از دتکتور اعلام حریق دتکتور حرارتی است و همانطور که از نام این محصول مشخص است بر اساس حرارت ناشی از آتش عمل می‌کند. ساختار این دتکتور بسیار ساده است و همین امر باعث شده است که سرعت واکنش‌شان در برابر آتش‌سوزی پایین باشد. دتکتور حرارتی به دما بسیار حساس است و زمانی که تغییر دما در محیط احساس شود به سرعت فعال می‌شود. همچنین، بهتر است بدانید دتکتور حرارتی قدرت پوشش‌دهی مسافت کمی را دارد، اما قیمت آنها مقرون‌به‌صرفه‌تر از دتکتورهای دیگر است. این دتکتورها می‌توانند به صورت نقطه‌ای و یا خطی باشند. این دتکتورها در محیط‌هایی به کار می‌روند که دما ثابت است و افزایش دما به سرعت شناسایی می‌گردد.

انواع دتکتور

دتکتور شعله ای

زمانی که صحبت از دتکتور اعلام حریق می‌شود باید به دتکتور شعله ای اشاره کنیم. این دتکتور بر اساس امواج الکترومغناطیسی که نور آتش از خود ساطع می‌کند کار می‌کند و به آتش‌سوزی واکنش نشان می‌دهد. دتکتور شعله ای دارای چند مدل است که از پرطرفدارترین آنها می‌توان به دتکتور حساس به مادون قرمز و دتکتور حساس به اشعه فرابنفش اشاره کرد. همچنین، مدل دیگری در بازار موجود است که به مادون قرمز و اشعه فرابنفش به صورت همزمان حساس است و همین امر باعث شده است که قیمت آن از محصولات دیگر بازار بالاتر باشد. بهتر است بدانید با توجه به این موضوع که دتکتور شعله ای واکنش بسیار سریعی به آتش‌سوزی دارد و می‌تواند در زمان بسیار کوتاه آتش را شناسایی کنید، قیمت آن کمی بالاست. همچنین، باید بدانید این دتکتور دارای زاویه دید ۱۲۰ درجه است.

دتکتور گاز

همانطور که می‌دانید زمانی که آتش‌سوزی آغاز می‌گردد، شعله‌های آتش گازهای سمی و خطرناکی از خود ساطع می‌کنند. همین امر باعث شده است که دانشمندان مدل دیگری از دتکتور را شناسایی کنند. این دتکتور به دو صورت پرتابل و ثابت در بازار موجود است و شما می‌توانید با توجه به بودجه خود بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

کدام دتکتور برای من بهتر است؟

با توجه به این موضوع که در اینجا انواع دتکتور اعلام حریق را معرفی کردیم، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که کدام دتکتور برای من مناسب است. اولا باید بدانید دتکتوری که دارای تاییدیه آتش نشانی است بهترین محصول برای شما به شمار می‌رود. همچنین، در زمان انتخاب باید به نوع محیط توجه داشته باشید. به طور مثال، دتکتوری که در محیط‌های صنعتی به کار برده می‌شود با دتکتوری که در محیط‌های مسکونی استفاده می‌شود تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. در صورتی که شما اطلاعات کافی در این زمینه ندارید می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

سخن پایانی

تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد دتکتور اعلام حریق در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شده‌اید دتکتور اعلام حریق انواع مختلفی دارد که از میان آنها می‌توان به دتکتور دودی، دتکتور حرارتی، دتکتور گاز و دتکتور شعله ای اشاره کرد. هر یک از این دتکتورها برای محیط خاصی طراحی شده‌اند و شما باید در زمان انتخاب به محیط مورد نظر توجه داشته باشید. اگر می‌خواهید برای خرید دتکتور اعلام حریق اقدام کنید، می‌توانید با کارشناسان ما در رسام تجارت ورنا در تماس باشید. شرکت رسام تجارت ورنا از شرکت‌های مشاور آتش نشانی به شمار می‌رود و خدمات طراحی، مشاوره، تامین کالا و اجرا را در حوزه اعلام و اطفا حریق در تمامی ساختمان‌ها انجام می‌دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید