اجزای تشکیل دهنده سیستم های اعلام حریق

اجزا سیستم اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق به صورت کلی به دو نوع سیستم های اعلام حریق کانونشال یا همان متعارف و سیستم اعلام حریق آدرس پذیر تقسیم می شود. سیستم اعلام حریق شامل تجهیزاتی از جمله دتکتور اعلام حریق، کنترل پنل اعلام حریق (متعارف و آدرس پذیر)، آژیر اعلام حریق، شستی اعلام حریق، ماژول، ریموت اندیکاتور، مرکز تکرار کننده و کابل حریق می باشد. که در ادامه به آن ها می پردازیم.

دتکتور اعلام حریق

دتکتور اعلام حریق تجهیزی است که اتش سوزی را تشخیص داده و در صورت اطلاع از مکان دقیق آن دتکتور از محل اتش سوزی مطلع می شویم. اکثر دتکتور های موجود در بازار با ولتاژ ۲۴ ولت کار می کنند. جریان ورودی دتکتور در زمان به وجود امدن حریق افزایش می یابد این فرایند باعث اعلام حریق می شود. دتکتور ها در انواع دتکتور دودی، دتکتور حرارتی، دتکتور شعله ای و دتکتور گازی در دو دسته کلی متعارف و آدرس پذیر تولید می شود که تمامی آن ها انواع مختلفی نیز دارد که در مقاله معرفی انواع دتکتورهای اعلام حریق کامل به آن پرداخته ایم. دتکتور ها باید در محلی نصب شوند که در دید عموم قرار گیرند و از نصب در فاصله ۱۵ متری از درب ورودی و خروجی اسانسور باید خوداری کنیم.

جهت اطلاع کامل از از ضوابط نصب دتکتور، پی دی اف (pdf) رو به رو را دانلود کنید. (ضوابط مالک عمل سیستم های کشف و اعلام حریق)

دتکتور دودی

این دتکتور حساسیت بسیار بالایی نسبت به دود ناشی از حریق دارد به طور کلی در زمانی که آتش سوزی رخ می دهد این دتکتور با شناسایی دود اقدامات لازم را انجام می دهد

 دتکتور حرارتی

نوع دیگر از دتکتور های سیستم های اعلام حریق دتکتور حرارتی می باشد که بسته به نوع آن مکانیزم های مختلفی دارد

این دتکتور به تغییرات دما بسیار حساس است و در صورت بالا رفتن دما در مدت زمان کوتاه این دتکتور حریق را اعلام می کند

دتکتور شعله ای

در این نوع دتکتور ها، دتکتور ها حساس به مادون قرمز و یا حساس به فرابنفش است که در این صورت این دتکتور معمولا مورد استفاده در مکان های سرد از جمله اتاق سرور و… است

دتکتور گاز

دتکتور گازی با قابلیت تشخیص گاز های قابل اشتعال است و قبل از وقوع آتش سوزی در زمانی که گاز فضا را پر کرده باشد به ما اخطار می دهد

دتکتور دودی حرارتی

در بعضی از انواع آن دتکتور ها ترکیبی هستند به طور مثال یکی از پر کاربرد ترین دتکتور های ترکیبی، دتکتور دودی حرارتی است.

قیمت انواع دتکتور ها

قیمت دت کتور ها بسته به برند(ایرانی یا وارداتی)، نوع دتکتور و ویژگی های دتکتور از ۲۰۰ هزار تومان شروع و تا ۴۰ میلیون تومان در بازار موجود است.

شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق یکی اجزا سیستم اعلام حریق است که معمولا قرمز رنگ و از جنس فلز و یا پلی کربنات می باشد. شستی یا شاسی اعلام حریق برای مطلع کردن دیگران از حریق استفاده می شود البته تمام سیستم های اعلام حریق دارای شستی نمی باشند. شستی اعلام حریق انواع مختلفی از جمله شستی شیشه شکستنی، شستی فشاری (ریست پذیر)، شستی اعلام حریق ضد آب، شستی ضد انفجار و… دارد که بسته به محیط و نوع سیستم اعلام حریق مورد نظر انتخاب می گردد. شستی سیستم اعلام حریق نباید به طوری نصب شود که احتمال خطر را برای افراد بالا ببرد. بهترین مکان برای نصب شستی اعلام حریق کنار پله فرار است.

قیمت شستی اعلام حریق

قیمت شستی اعلام حریق بستگی به برند و شرکت سازنده دارد علاوه بر این دو معیار در گام نخست باید نوع و کاربرد شستی که پاسخ گوی نیاز ما هست را پیدا کنیم. در مجموع قیمت شستی اعلام حریق از ۲۰۰۰۰۰ شروع می شود.

آژیر اعلام حریق

اژیر اعلام حریق یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده سیستم های اعلام حریق است که وظیفه آن تولید صدا جهت اعلام حریق می باشد. آژیر اعلام حریق در انواع مختلفی اعم از اژیر الکترونیک پیزو، آژیر الکترونیک شیپوری، اژیر موتوردار، اژیر ضد انفجار، اژیر تک صدا و اژیر چند صدا تولید می شود. همچنین اژیرها بر اساس محل نصب نیز به دو گروه اژیر های داخلی (indoor) و اژیر های خارجی‌ (outdoor) تقسیم می شود. آژیر های داخلی در داخل و اژیر های خارجی در خارج از ساختمان نصب می شود که ازیر های indoor صدای کمتر از اژیر های outdoor  دارند.

قیمت آژیر اعلام حریق

قیمت آژیر اعلام حریق کاملا بستگی به نوع برند (ایرانی یا وارداتی) و مدل های مختلف آن دارد. قیمت آزیر اعلام حریق از ۱۰۰ هزار تومان شروع می شود و تا ۵/۲ میلیون تومان ادامه دارد.

انواع کنترل پنل (مرکز کنترل) سیستم اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق به طور کلی به دو دسته کلی سیستم اعلام حریق متعارف یا کانونشنال و سیستم اعلام حریق آدرس پذیر تقسیم می شود به همین دلیل ما دو نوع کنترل پنل داریم.

۱) کنترل پنل اعلام حریق متعارف

 2) کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر

کنترل پنل اعلام حریق کانونشنال یا متعارف

از ساده ترین و ابتدایی ترین کنترل پنل ها می توان به کنترل پنل سیستم های اعلام حریق کانونشنال یا متعارف اشاره کرد. در سیستم اعلام حریق متعارف تجهیزات به صورت زون بندی شده قرار می گیرند. سیم کشی تمامی تچهیزات به کنترل پنل وصل می شود و در زمان وقوع حریق زون هایی که در آن ها حادثه رخ داده است مشخص می شود ولی ما از نقطه دقیق حادثه خبردار نمی شویم.

کنترل پنل سیستم اعلام حریق کانونشال بر حسب زون به صورت یک، دو، چهار، شش، هشت، شانزده، بیست و چهار و سی و دو زون تقسیم می گردد اما این تعداد باز هم قابل ارتقا است.

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق متعارف

به طور کلی در سیستم اعلام حریق متعارف اتوماتیک به جریان عبوری از مدار بستگی دارد. در سیستم اعلام حریق متعارف یکی از این چهار حالت رخ می دهد: ۱) جریان عبوری از مدار کم و عادی می باشد که دز این حالت چراغ سبز روشن می شود. ۲) در موقعیت سیم ها دچار آسیب و یا پارگی می شوند در این صورت چراغ زرد که به این معناست که مشکلی وجود دارد روشن می شود. ۳) در زمان آتش سوزی چراغ قرمز رنگ  روشن می شود. ۴) این آخرین حالت است که زمانی اتفاق می افتد که سیستم دچار اتصالی می شود که در این صورت چراغ سبز روشن می شود.

قیمت کنترل پنل متعارف

کنترل پنل های سیستم اعلام حریق متعارف بسته به نوع برند (زیتکس، سنس، برند های خارجی و …) و تعداد زون قیمت گذاری می شود. کنترل پنل متعارف از۲ تا ۱۵ میلیون تومان بسته به نوع برند قیمت گذاری می شود.

کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر

کنترل پنل پیشرفته تر از کنترل پنل سیستم اعلام حریق متعارف، کنترل پنل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر است. در این نوع از کنترل پنل ها تمام تجهیزات اعلام حریق بر روی یک مدار دارد و سیم کشی آن ها به صورت حلقه ای است. بهترین ویژگی کنترل پنل های اعلام حریق آدرس پذیر این است که در زمان وقوع آتش سوزی آدرس دقیق محل حریق را مشخص می کند

کنترل پنل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به صورت تک لوپ، دو لوپ، چهار تا هشت لوپ در بازار موجود است.

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

این نوع سیستم که به سیستم اعلام حریق آدرس پذیر معروف است نحوه کار آن مشابه سیستم اعلام حریق متعارف می باشد علاوه بر زون بندی که دارد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دارای آدرس مشخص برای هر قطعه می باشد. در زمانی که حادثه رخ می دهد در این نوع سامانه ها محل دقیق وقوع آتش سوزی معلوم می شود در سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر هر قطعه کد مخوص به خودش را دارد که در کنترل پنل های آدرس پذیر هر کد دارای یک موقعیت مکانی می باشد و زمانی که یک قطعه اعلام حریق می کند مشخصات آن قطعه (کد، نوع، زون و محل نصب ) در کنترل پنل قابل مشاهده است.

به طور مثال تصور کنید شما سیستم اعلام حریق آدرس پذیر را در یک برج نصب کرده اید. در زمانی که سیستم اعلام حریق به صدا در می آید و حادثه ای رخ می دهد با توجه به وسعت زیاد و طبقات زیاد برج کسی نمی تواند محل دقیق آتش سوزی را مشخص بنماید. در این موقعیت داشتن سیستم اعلام حریق آدرس پذیر یک امتیاز ویژه به حساب می آید زیرا شما می توانید با مشاهده صفحه کنترل پنل آدرس پذیر از محل دقیق آتش سوزی با خبر شوید.

قیمت کنترل پنل آدرس پذیر

کنترل پنل های سیستم اعلام آدرس پذیر بسته به نوع برند (زیتکس، سنس، برند های خارجی و …) و تعداد لوپ قیمت گذاری می شود. کنترل پنل آدرس پذیر از۳۵ تا ۷۰ میلیون تومان بسته به نوع برند قیمت گذاری می شود.

کنترل پنل اعلام حریق بی سیم (Wireless)

یک نوع خاص از کنترل پنل های اعلام حریق آدرس پذیر، کنترل پنل بی سیم (Wireless) می باشد در این نوع کنترل پنل ها از امواج رادیویی برای انتقال اطلاعات استفاده می شود. از این نوع کنترل پنل معمولا در سازه هایی استفاده می شود که به دلیل قدیمی بودن و فرسوده بودن امکان سیم کشی وجود ندارد.

ماژول

ماژول ها در انواع مختلف ماژول ورودی، ماژول خروجی، ماژول ورودی/خروجی، ماژول های زون مانیتور و ماژول کنترل آژیرهای متعارف در دسترس هستند و هرکدام از تجهیزات با آدرس معین شده، برای انجام وظیفه ای خاص، داخل لوپ قرار می گیرند.

معرفی ماژول های ورودی آدرس پذیر

ماژول ورودی، داخل لوپ قرار می گیرد و به وسیله ی آن می توان تجهیزات جانبی ورودی همچون فلوسوئیچ ها، بیم دتکتورها، دتکتورهای گازی، دتکتورهای شعله دارای رله خروجی و .. را داخل لوپ قرار داد.

ماژول های خروجی آدرس پذیر

به وسیله این ماژول می توان تجهیزات خروجی جانبی همچون فن ها و اگزاست فن ها، شیرهای برقی قطع گاز، چراغ ها و تابلوهای خروج اضطراری، رله ها و کنتاکتورهای قطع برق و کنترل آسانسور را کنترل کرد. ماژول های خروجی، می توانند از تجهیزات کشف حریق (دتکتورها و شستی ها) فرمان بگیرند.

ماژول های ورودی/خروجی آدرس پذیر

این دسته از ماژول ها ترکیبی از دو ماژول ورودی و خروجی هستند و همزمان کاربرد هر دو ماژول را دارا می باشند.

ماژول های زون مانیتور آدرس پذیر

ماژول زون مانیتورآدرس پذیر جهت اتصال و ارتباط تجهیزات کشف حریق متعارف (دتکتورها و شستی ها) بر روی لوپ آدرس پذیر استفاده می شوند. در واقع برای تجهیزات کشف حریق، به وسیله این ماژول آدرسی روی لوپ ایجاد می گردد.

معرفی ماژول کنترل آژیرهای متعارف

جهت ارتباط آژیرها، فلاشرها و زنگ های متعارف و کنترل آنها روی لوپ آدرس پذیر، از این ماژول استفاده می شود.

قیمت ماژول اعلام حریق

قیمت ماژول اعلام حریق بسته به برند(ایرانی یا وارداتی)، نوع و ویژگی آن از ۹۰۰ تومان شروع و تا ۱۵ میلیون تومان در بازار موجود است.

ریموت اندیکاتور

ریموت اندیکاتور، چراغ سر در و یا چراغ چشمک زن جهت مشخص نمودن محل حریق و هشدار حریق می باشد.نحوه کار ریموت اندیکاتور به این شکل می باشد که بالای در ها نصب می شود و رد زمان وقوع حادثه (آتش سوزی، گاز و دود) هشدار می دهد.

قیمت ریموت اندیکاتور

قیمت ریموت اندیکاتور بسته به برند(زیتکس، سنس، برند های خارجی و …)، نوع دتکتور و ویژگی های دتکتور از ۲۰ هزار تومان شروع و تا ۲ میلیون تومان در بازار موجود است.

سیستم اعلام حریق

مرکز تکرار کننده

تکرارکننده جهت نمایش و یا کنترل وضعیت سیستم اعلام حریق در محل دیگری بجز محل نصب مرکز کنترل اعلام حریق.

قیمت مرکز تکرار کننده

قیمت مرکز تکرار کننده بسته به برند(ایرانی یا وارداتی)، نوع و ویژگی از ۲ میلیون تومان شروع و تا ۳۵ میلیون تومان در بازار موجود است.

کابل حریق

نام دیگر این کابل، کابل نسوز است و به عنوان یکی از مهمترین اجزا سیستم اعلام حریق جهت جلوگیری از آتش سوزی بکارگرفته می‌شود.کابل نسوز اعلام حریق در شاخه کابل‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های خشک قرار دار و در واقع این گروه از کابل‌ها به صورتی طراحی شده اند که بتوانند در یک بازه زمانی مشخص در مجاورت حرارت‌های بسیار بالا،  تحمل بالایی از خود نشان دهند.

قیمت کابل حریق

قیمت کابل حریق بسته به برند از متری ۱۰ هزار تومان شروع و تا  100 تومان در بازار موجود است.

برند های سیستم اعلام حریق

لازمه برند های تجهیزات اعلام حریق داشتن تاییدیه استاندارد مصوب ملی و گواهینامه های بین المللی می باشد. از این رو برند های معتبر و معروف در اعلام حریق شامل موارد زیر است.                                           

Zitex (زیتکس)Sens (سنس)
Zeta (زتا)Apollo (آپولو)
Prella (پرلا)Tesla (تسلا)
Ariak (آریاک)Syncoln (سینکلن)
Eaton (ایتون)Notifire (نوتیفایر)
Honeywell (هانیول)Bosch (بوش)
Siemens (زیمنس)Global Fire (گلوبال فایر)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید